Vakantiehuizen in Noord Portugal - Casas da Cabreira

Reisinformatie

 
Noord-Portugal zien & doen praktisch links

Vliegveld van Porto

De rijtijd vanaf het vliegveld van Porto is naar de meeste huizen 1 à 1½ uur. Omdat u alleen persoonlijke bagage nodig heeft is een fly-drive een goede optie. Op het vliegveld zijn diverse internationale en nationale autoverhuurders. Om teleurstellingen te voorkomen is het wel beter de autohuur al in Nederland of België te bespreken. Vanaf het vliegveld rijdt ook een shuttle-dienst GetBus, met rechtstreekse verbindingen naar Braga en naar Guimarães.
Vanaf Schiphol vliegen de TAP en Transavia rechtstreeks naar Porto. Met een overstap ook onder meer Iberia.
De TAP vliegt ook rechtstreeks vanaf Brussel, en Rynair vanaf Eindhoven, Maastricht en Charleroi.

Aanrijroutes

In Spanje kunt u het best via Burgos, Leon en Benavente richting Orense rijden. Op de A52 naar Orense neemt u bij Verín afslag 160 naar Portugal. Vanaf de grens neemt u de snelweg A24 richting Chaves - Vila Real.
Moet u in de omgeving van Vieira do Minho, Terras de Bouro of Póvoa de Lanhoso zijn, dan gaat u vanaf Chaves over de N103 richting Braga. Aan deze weg is linksaf de afslag naar Vieira, resp. Póvoa, en rechtsaf naar Terras de Bouro en het stuwmeer van Caniçada.
Voor de wat zuidelijker gelegen gemeentes volgt u de A24 tot Vila Pouca de Aguiar, en gaat vervolgens via de A7 naar Cabeceiras de Basto, Fafe en Guimarães.
Als u een huis huurt krijgt u een gedetailleerde routebeschrijving tot voor de deur.

Kaarten, gidsen, gps

Er zijn diverse goed bruikbare algemene kaarten van Portugal, zoals de 1:400.000 kaart van Michelin of de 1:300.000 Easy Driver kaart van Falk. In Portugal is een goede toeristische wegenkaart (1:200.000) van de Minho te koop van uitgever ForWays.
In de periode 1996-99 zijn alle 1:25.000 en 1:50.000 stafkaarten van de regio door het IGE opnieuw uitgegeven. In Portugal moeilijk te verkrijgen (alleen in de grote steden); het is beter ze thuis te bestellen bij een goede kaart- en reisgidswinkel, of via ons (zie pagina Extra's).
Leuke en bijzondere gidsen van Portugal zijn Een gids voor vrienden en de recentere Een gids voor ontdekkers, beide van Rentes de Carvalho. Ook de gids Noord-Portugal 26 wandelingen door Porto, Minho, Alto Douro, Trás-os-Montes en Beira, van de uitgever "Op lemen voeten", is een aanrader.
Vanzelfsprekend staat het u vrij uw navigatiesysteem te gebruiken om naar uw vakantiehuis te rijden. De ervaring leert echter dat wie in Portugal het ergst verdwalen juist degenen zijn die “op gps” rijden! Neem daarom altijd ook een goede kaart en de routebeschrijving mee.

Weer en klimaat

winterHet Noorden van Portugal is niet zomaar zo groen, daar moet af en toe aan gewerkt worden. Veelal gebeurt dat in het voor- en najaar. Dan moet u voorbereid zijn op koud en warm, en nat en droog. In de winter en het vroege voorjaar zijn de avonden en nachten koud, maar is het overdag vaak helder en zonnig en kan de temperatuur in de zon oplopen tot bijna 20º; ideaal wandelweer! Alleen in de hogere delen van de Serra’s valt enige sneeuw van betekenis. De zomers zijn meestal vrij warm, maar niet zo heet als in het Zuiden.


 

Euro

Ook Portugal is in 2002 overgegaan op de Euro. Als u contanten meeneemt, hou er dan rekening mee dat de Portugezen niet gewend zijn aan grote coupures. Met biljetten van € 100,- of meer kunt u waarschijnlijk niet overal terecht. Die van 200,- en 500,- zijn niet eens door de Portugese Nationale Bank in omloop gebracht (hoewel het wel wettige betaalmiddelen zijn), en kunnen met enige argwaan worden bekeken!

Tijdverschil

Portugal heeft dezelfde tijd als Engeland, dus 1 uur vroeger dan Nederland, België, Spanje en de rest van West-Europa.

copyright © 2001 - 2019 Casas da Cabreira, alle rechten voorbehouden
 

Valid HTML 4.01!