Vakantiehuizen in Noord Portugal - Casas da Cabreira

Reisinformatie

 
Noord-Portugal zien & doen praktisch links

Te zien en te doen

Stadjes als Vieira do Minho en Cabeceiras de Basto, net als bijvoorbeeld het naburige Póvoa de Lanhoso, Fafe en Caldas do Gerês, houden stevig vast aan hun tradities, zoals de jaarlijkse processie. MisarelaToch heeft de tijd er niet stilgestaan. U vindt er banken met geldautomaten, een postkantoor, een bureau voor toerisme, een Internet-café, een gezondheidscentrum en apotheken, en allerlei winkels, café’s, restaurants en natuurlijk pastelarias. Wekelijks is er markt, die door zijn levendigheid en grote verscheidenheid aan koopwaar erg leuk is om te bezoeken.
 
In Cabeceiras is het voormalige klooster met barokke kerk een bezoek waard. In de gemeente Vieira do Minho staat een half onder een groot rotsblok gebouwde kapel en is een spectaculair gelegen middeleeuwse brug te vinden. Halverwege Cabeceiras en Vieira ligt Agra, een van de best geconserveerde oude dorpen uit de omgeving.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Póvoa de Lanhoso is het 12e-eeuwse kasteel. Daar in de buurt ligt Travassos, van oudsher een centrum van filigraan goudsmeedkunst. Mondim de Basto heeft een mooi oud centrum met smalle, bochtige straatjes. De plaats wordt gedomineerd door de Senhora da Graça, een kegelvormige berg met op de top een bedevaartskerk.
 
WandelenDe streek is bij uitstek geschikt om te wandelen. Tussen de dorpen en de velden lopen talloze oude weggetjes en paden die door de opkomst van de auto in onbruik zijn geraakt. Op sommige plaatsen zijn in de stenen diepe sporen gesleten van de wielen van jarenlang passerende ossenkarren. In de Serra zelf kunt u uren lopen zonder iemand tegen te komen, uitgezonderd misschien een kleine kudde garranos (halfwilde paarden) of een herder met schapen en geiten. Bovendien zijn daar stenen schuilhutten te vinden van enkele eeuwen oud of arte rupestre (rotsgravures) van voor de jaartelling.
Met een goede conditie en een mountainbike met voldoende versnellingen zijn er ook prachtige fietstochten te maken.

Zwemmen is op veel plaatsen mogelijk, Caniçadabijvoorbeeld in het stuwmeer van Ermal. Bij enkele dorpen is een praia fluvial aangelegd, meestal een breed, afgezet deel van de rivier met een bar of picknick-plaats ernaast. Het grote stuwmeer van Caniçada, gelegen tussen de Serra da Cabreira en de noordelijker Serra do Gerês, biedt ook allerlei mogelijkheden voor watersport.
Wie van actiesporten houdt - touwbruggen, paintball, tokkelen en veel meer - kan terecht bij de outdoor-parken Diver Lanhoso en Pena Aventura.
De Serra do Gerês, het zuidelijke deel van het indrukwekkende nationale park Peneda-Gerês, is eveneens een prachtig gebied om te wandelen en voor tochten per Land Rover.
 
  
Ook in de wijdere omgeving - maar wel binnen bereik van een dagtocht - is veel te zien:
   • Braga, de religieuze hoofdstad van het Noorden met de bedevaartkerk Bom Jesus,
   • Guimarães, Unesco Werelderfgoed en Culturele Hoofdstad 2012, met de IJzertijd-opgravingen van Briteiros,
   • Chaves, waar een door de Romeinen gebouwde brug tot op de dag van vandaag in gebruik is,
   • Barcelos met de befaamde markt,
   • het charmante stadje Amarante,
   • Vila Real met het huis van Mateus (bekend van het etiket van de rosé),
   • de stad Porto, ook Unesco Werelderfgoed,
   • het strand bij Esposende,
   • het kleinere maar bijzondere natuurpark van de Serra do Alvão, ten Westen van Vila Real,
   • de wijngaarden van de Dourovallei, die eveneens behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco.

copyright © 2001 - 2019 Casas da Cabreira, alle rechten voorbehouden
 

Valid HTML 4.01!